عطش سیریناپذیر خریداران سهام
بورس تهران درحالی کارنامه درخشان خود در سال ۹۸ را با ثبت بازدهی بیش از ۱۸۰درصدی به پایان برد که سال جدید را نیز با رکوردشکنیهای قابلتوجهی آغاز کرد. بازدهی شاخص کل بورس تهران در مدت ۶روز کاری ابتدایی سال ۹۹ به ۶/ ۱۰درصد رسید. مشارکت هر چه بیشتر بازیگران خرد، ثبت خالص خرید بیسابقهای در تاریخ فعالیت بورس تهران را طی معاملات دیروز بهدنبال داشت. امری که با انتقال ۱۱۴۵ میلیارد تومان نقدینگی به پرتفوی حقیقیهای بازار همراه شد. بررسی عملکرد بازیگران بورس در سال جدید نشان از اشتیاق سهامداران خرد در جبهه خرید دارد.
بر این اساس معاملهگران حقیقی در تمامی ۶ روز ابتدایی سال جدید در نقش خریدار ظاهر شده و خالص خرید مثبتی در کارنامه خود ثبت کردند. درحالی خالص خرید این گروه از معاملهگران در ایام نوروز به ۲۹۰۰ میلیارد تومان رسید که در معاملات روز گذشته خریدهای با حجم بسیار بالا سبب شد تا انتقال ۱۱۴۵میلیارد تومان نقدینگی به پرتفوی معاملهگران خرد شکل گیرد. به این ترتیب در مجموع این ۶ روز سهام با ارزش بیش از ۴ هزار میلیارد تومان از پرتفوی سهامداران حقوقی به حقیقی جابهجا شد. حقوقیها و بهخصوص سهامداران درصدی عرضههای گستردهای را در دستور کار قرار دادهاند اما عرضههای سنگین حقوقی نیز گرچه وقفهای کوتاه در مسیر سهام ایجاد کرده است اما بهصورت کلی میزان رشد قیمتی از ادامه قدرتنمایی تقاضا با محوریت حقیقیها حکایت دارد.
چرخش نگاه خریداران در میان صنایع
نگاهی به معاملات بازار سهام در این روزها نشان از تشکیل صفهای فروش در زیرمجموعههای صنایع فلزات اساسی، کانه فلزی و فرآوردههای نفتی تحتتاثیر فضای منفی بازارهای جهانی دارد. درحالی نگرانی از آینده نامعلوم عرضه و تقاضا در بازارهای جهانی و به تبع کامودیتیها خبر از یک ریسک فراگیر در معادلات سهام کالایی دارد که نمادهای مرتبط با این موضوع را تحتتاثیر قرار داده است، البته در سوی مقابل هجمه نقدینگی و سیگنالهای ارزی در اقتصاد کشور به حمایت از این نمادها آمده است. در سمت مقابل بسیاری از نمادهای بورسی با محوریت خدمات پولی و مالی، تولیدکنندگان کالاهای اساسی و شرکتهایی که با محوریت رشد ارزش داراییها نوسان میکنند، از اقبال سرمایهگذاران برخوردار شدند. در این میان برتری محسوس تقاضا در نمادهای گروه بانکی و غذایی در ایام نوروز به وضوح قابل مشاهده بود. بهطوریکه در صدر خریدهای سهامداران خرد، جمعآوری سهام این دو گروه قرار داشت. در سمت مقابل نیز نمادهای معدنی و شیمیایی از حمایت سهامداران عمده برخوردار شدند. البته در معاملات دیروز نیز وضعیت متفاوت بود و حتی صنایع بزرگ نیز با استقبال عمومی سرمایهگذاران خرد مواجه شدند. بازگشت قیمت جهانی نفت به مدار مثبت در جمعه شب گذشته عاملی در جهت چرخش نگاه معاملهگران به صنایع وابسته به این موضوع شد. رشد ۵درصدی قیمت نفت برنت و بازگشت این کالای جهانی به محدوده ۳۵دلار، انگیزه خرید سهامداران را تقویت کرد. بهطوریکه بیشترین ارزش معاملات روز گذشته بورس تهران به دو گروه شیمیایی و پالایشی اختصاص یافت. در همین راستا همانطور که عنوان شد رکوردی بیسابقه در تاریخ فعالیت بازیگران بازار سهام با انتقال ۱۱۴۵ میلیارد تومان نقدینگی به پرتفوی معاملهگران حقیقی ثبت شد که بخش عمدهای از این رقم به جمعآوری سهام پتروپالایشیها تعلق داشت. بهطوریکه خالص خرید معاملهگران حقیقی در گروه پالایشی به بیش از ۴۰۰ میلیارد تومان و در گروه شیمیایی نیز به حدود ۱۲۵میلیارد تومان رسید.
جهش پالایشی با سوخت نفت
همانطور که عنوان شد بخش عمدهای از خریدهای خرد روز شنبه به جمعآوری سهام گروه پالایشی تعلق داشت که با خالص خرید ۴۰۵ میلیارد تومانی سهامداران حقیقی دنبال شد. رشد قیمت نفت در بازارهای جهانی بهانهای برای رشد قیمت سهام پالایشی شده است، گرچه سهام این گروه وضعیت خوبی در سودآوری را احتمالا ندارند. در صدر این خریدها نیز جمعآوری سهام پالایش نفت اصفهان، پالایش نفت تهران و پالایش نفت بندرعباس قرار داشتند. بهطوریکه خالص خرید ۱۵۰میلیارد تومانی در نماد «شپنا» به ثبت رسید و هر کدام از دو نماد «شتران» و «شبندر» نیز با انتقال بیش از ۱۰۰میلیارد تومان به پرتفوی سهامداران خرد همراه شدند. تمامی این نمادها نوسان مثبت در محدوده حداکثری یعنی ۵درصد را تجربه کردند. هجوم بیش از ۲۸ هزار کد حقیقی از نکات جالب توجه در معاملات دیروز سه سهم بزرگ پالایشی بود.
خریدهای پرحجم در نمادهای بانکی
در این روز خرید سهام بانکی نیز در کانون توجه سهامداران خرد قرار داشت. بهطوریکه ۱۲۱میلیارد تومان نقدینگی به پرتفوی سهامداران حقیقی در این گروه منتقل شد که در این بین سهام بانک تجارت در کانون توجه معاملهگران قرار گرفت. در این روز بیش از یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون سهم «وتجارت» در بازار دادوستد شد که ۷۶درصد از خریدهای صورت گرفته در این نماد از سوی سهامداران خرد بود. در نهایت نیز خالص خرید حقیقیهای «وتجارت» به حدود ۷۲ میلیارد تومان رسید. سهم مزبور معاملات شنبه را در سقف قیمتی و با صف خرید ۱۴۰میلیون سهمی به پایان رساند.
کانون توجه حقوقیها در بازار سهام
در این روز بازیگران عمده بورسی بیشترین خرید و در واقع حمایت را از گروه تامین آب، برق و گاز داشته که خالص خرید ۶/ ۶ میلیارد تومانی را در این صنعت ثبت کردند. البته بخش عمدهای از این رقم به جمعآوری سهام فجر انرژی خلیجفارس تعلق داشت. بهطوریکه «بفجر» خالص خرید بیش از ۱۰ میلیارد تومانی را از سوی حقوقیهای بازار تجربه کرد. در مقابل سهامداران خرد در دیگر نماد این گروه یعنی مبین انرژی خلیجفارس توجه نشان داده و بهصورت خالص بیش از ۴/ ۳ میلیارد تومان نقدینگی را بابت خرید سهام «مبین» به سبد سهام خود منتقل کردند. پاکسان نیز از دیگر نمادهای موردتوجه بازیگران عمده در معاملات دیروز بود. بهطوریکه در این روز بیش از ۸ میلیارد تومان نقدینگی در مسیر پرتفوی سهامداران حقیقی به حقوقی در نماد مزبور جابهجا شد. در همین راستا «شکلر» نیز با ثبت خالص خرید ۳/ ۶ میلیارد تومانی از دیگر نمادهای موردتوجه حقوقیها در بازار دیروز بود.
نگاهی دقیقتر به جزئیات جابهجاییهای نوروز
بررسی جزئیات خرید و فروشهای بازیگران در سال جدید نشان میدهد که بهرغم عقبگرد ۴۲۳۴ واحدی شاخص کل بورس در اولین روز کاری سال ۹۹، سهامداران خرد بیش از ۵۰۰ میلیارد تومان نقدینگی به پرتفوی خود منتقل کردند که بخش عمدهای از این خریدها به جمعآوری سهام گروه غذایی و بانکی تعلق داشت. این درحالی است که بورس تهران در دومین جلسه سال ۹۹ به مدار مثبت بازگشت. بر این اساس شاخص کل بازار سهام در معاملات روز ششم فروردین ماه با رشد ۱۲ هزار و ۶۰۲ واحدی همراه شد و و بار دیگر به کانال ۵۲۱ هزار واحدی پا گذاشت. در همین راستا سهامداران خرد نیز با خریدهای پرحجم خود بیش از ۶۱۷ میلیارد تومان نقدینگی را به پرتفوی خود افزودند. در این میان خرید سهام بانکی از جمله بانک ملت در کانون توجه حقیقیهای بازار بود.
شاخص بورس تهران در ادامه روند صعودی خود معاملات اولین روز شنبه ۹ فروردین را با صعود قابلتوجه ۱۱ هزار و ۲۵۸ واحدی (معادل ۱۶/ ۲ درصد) پشتسر گذاشت. اشتیاق روزافزون معاملهگران حقیقی برای خرید، مهمترین عامل رشد قیمتها در بازار سهام است. به این ترتیب خالص خرید حقیقیها در مجموع روز شنبه به ۸۸۷ میلیارد تومان رسید. هر چند طی دو روز بعدی از میزان خریدهای بازیگران خرد کاسته شد ولی همچنان این گروه از سهامداران بیشتر از آنکه فروشنده باشند، خریدار بودند. بهطوریکه خالص خرید بیش از ۵۲۰ میلیارد تومانی در معاملات روز یکشنبه ۱۰ فروردینماه و ۲۹۰ میلیارد تومانی در جریان معاملات روز دوشنبه ۱۱ فروردینماه در کارنامه سهامداران خرد ثبت شد. به این ترتیب در مجموع ۵ روز ابتدایی سال ۹۹ حدود ۲۹۰۰ میلیارد تومان نقدینگی در مسیر پرتفوی معاملهگران حقوقی به حقیقی جابهجا شد.
کدام صنایع موردتوجه بودند؟
بررسی صنایع موردتوجه بازیگران در ۵روز کاری ابتدایی سال ۹۹ نشان میدهد که گروه بانکی در صدر خریدهای سهامداران خرد قرار دارد. بهطوریکه خالص خرید حقیقی در این گروه به بیش از ۵۱۰ میلیارد تومان رسید. در صدر این خریدها نیز جمعآوری سهام بانک ملت قرار داشت که حدود نیمی از این رقم یعنی ۲۵۰میلیارد تومان به خالص خرید سهام «وبملت» تعلق داشت. سهم «وبملت» درحالی طی پنج روز کاری سال جدید بازدهی ۲۰درصدی را تجربه کرد که اشتیاق سهامداران برای خرید سهام مزبور سبب شد تا سهامداران عمده به عرضه این سهم بپردازند. بر این اساس شرکت سرمایهگذاری صباتامین، صندوق سرمایهگذاری بازارگردانی ملت، گروه مالی ملت، شرکت پخش سراسری ایران و تعاونی معین آتیهخواهان از جمله حقوقیهایی بودند که در این مدت به عرضه سهام «وبملت» پرداختند.
در ادامه این روند بازیگران حقیقی به خرید سهام بانک تجارت نیز تمایل نشان دادند و در نهایت خالص خرید ۱۶۰میلیارد تومانی را در این نماد ثبت کردند. تقاضای بالا در خرید سهام مزبور سبب شد تا سودی بالغ بر ۳۱درصد را نصیب سهامداران کند. در این میان دو سهامدار عمده «وتجارت» در تمامی روزها به عرضه سهم پرداختند. بهطوریکه سرمایهگذاری صباتامین یک میلیارد و ۲۰۰میلیون سهم معادل ۵/ ۰درصد از سهام «وتجارت» را عرضه کرد و درصد مالکیت خود در این سهم را به ۴/ ۸ درصد رساند. در همین راستا صندوق سرمایهگذاری بازارگردانی تجارت ایران نیز از دیگر حقوقیهای عرضهکننده سهام «وتجارت» بود که یک میلیارد و ۱۰۰میلیون سهم را در این ۵روز به فروش رساند.
قدرتنمایی حقیقیها در سهام غذایی
بازیگران حقیقی در ادامه روند خریدهای پرحجم خود طی این ۵روز به جمعآوری سهام گروه غذایی نیز توجه نشان داده و در نهایت ۴۳۵ میلیارد تومان نقدینگی را بابت خرید سهام مزبور به پرتفوی خود منتقل کردند. چنین حجم سنگینی از نقدینگی برای گروه کوچک غذایی نشان از عرضههای گسترده سهام از سوی حقوقیها و از سوی دیگر استقبال قابلتوجه حقیقیها از این نمادها دارد. در این میان ۱۸۵میلیارد تومان از این رقم یعنی ۴۲درصد از کل خالص خرید گروه به خرید سهام سالمین تعلق داشت. گلوکوزان نیز از دیگر نمادهایی بود که در کانون توجه سهامداران خرد قرار گرفت و خالص خرید ۱۲۲میلیارد تومانی را تجربه کرد.
بررسی عملکرد حقوقیهای بازار
بررسی خریدهای صورت گرفته از سوی بازیگران عمده نشان میدهد که در گروه استخراج سایر معادن با محوریت تکنماد تامین ماسه ریختهگری بیشترین حمایت حقوقیها را تجربه کرد. بهطوریکه خالص خرید سهامداران عمده در این نماد طی ۵روز کاری مزبور به ۱۴میلیارد تومان رسید. در این میان بخش عمدهای از عرضه مزبور توسط سهامدار حقیقی بالای ۲درصدی «کماسه» صورت گرفت. به این ترتیب بازدهی ۲۵درصدی در کارنامه سهم «کماسه» در این چند روز ابتدایی سال ۹۹ثبت شد.
جمعآوری سهام سرمایهگذاری امید نیز از دیگر نمادهای موردتوجه حقوقیها در این مدت بود که در نهایت خریدهای مزبور سبب شد تا ۲۳میلیارد و ۵۰۰میلیون تومان نقدینگی به پرتفوی حقوقیهای «وامید» منتقل شود. همچنین در این مدت حقوقیها به حمایت از سهام گلگهر و چادرملو نیز پرداختند و در نهایت خالص خرید ۷/ ۱۷میلیارد تومانی در «کگل» و ۷/ ۱۱میلیارد تومانی در «کچاد» از سوی حقوقیها ثبت شد.
در میان نمادهای شیمیایی نیز بیشترین خرید بازیگران عمده به جمعآوری سهام صنایع پتروشیمی خلیجفارس اختصاص داشت که این امر با انتقال سهام با ارزش ۱۳میلیارد تومان به پرتفوی حقوقیهای «فارس» دنبال شد. پتروشیمی جم نیز با اختصاص خالص خرید ۲/ ۱۳میلیارد تومانی از دیگر نمادهای این گروه بود که خرید قابلتوجهی از سوی حقوقیهای بازار را تجربه کرد.
هیجان خرید در زمین کوچکترها
همانطور که عنوان شد معاملات نخستین روز کاری سال جدید با ریزش ۸/ ۰درصدی شاخص کل بورس آغار شد. در همین راستا هرچند ارزش معاملات خرد بورس تهران نیز با کاهش نسبی نسبت به روزهای پایانی سال ۹۸ روبهرو و به رقم ۲۸۴۶ میلیارد تومان رسید، ولی سهامداران خرد به خریدهای خود ادامه دادند و خالص خرید ۵۰۷میلیارد تومانی را در کارنامه خود ثبت کردند. به این ترتیب با توجه به کاهش معنادار ارزش معاملات خرد، این حجم از تغییر مالکیت به سمت سرمایهگذاران خرد نشان میدهد که بار دیگر جبهه خرید حقیقیها در سطح گستردهای فعال شده است. موضوعی که میتواند رفتارهای هیجانی و کاملا نامتوازن بازار سهام را حداقل در کوتاهمدت تقویت کند.
در این میان بخش عمدهای از خریدهای سهامداران خرد به جمعآوری سهام گروه غذایی و بهخصوص سهام سالمین تعلق داشت بهطوریکه در این روز بیش از ۱۱۸میلیارد تومان در کارنامه سهامداران حقیقی «غسالم» ثبت شد. در این راستا شرکت فرآوری دانههای روغنی کاکایوتبریز بیش از ۸میلیون سهم معادل ۸/ ۲درصد از سهام «غسالم» را عرضه کرد و درصد مالکیت خود در این نماد را به ۱۴درصد رساند.
در این روز خرید سهام بانک ملت و کشتیرانی نیز از دیگر تمایلات سهامداران خرد بود و در نهایت خالص خرید ۷/ ۷۷میلیارد تومانی در سهام «وبملت» و ۴۰میلیارد تومانی در «حکشتی» ثبت شد. این درحالی است که حقوقیهای بازار به حمایت از سهام سرمایهگذاری صدرتامین پرداخته و در نهایت خالص خرید ۲/ ۱۳میلیارد تومانی را در این نماد ثبت کردند. در این راستا ۵۱میلیون سهم «تاصیکو» از سوی سرمایهگذاری نفت وگاز و پتروشیمی تامین و یک میلیون سهم دیگر نیز توسط سرمایهگذاری صباتامین خریداری شد.
تداوم خرید سهام بانکی در دومین روز
معاملات دومین روز کاری فروردین ماه یعنی ششمین روز این ماه نیز با خالص خرید ۶۷۱میلیارد تومانی سهامداران خرد همراه شد که در این روز بیشترین خرید حقیقیها به جمعآوری سهام بانک ملت تعلق داشت بهطوری که خالص خرید معاملهگران خرد در «وبملت» به ۷۷میلیارد تومان رسید. در سمت مقابل نیز حقوقیها به جمعآوری سهام سالمین تمایل نشان داده و در نهایت ۱۱میلیارد تومان نقدینگی را به سبد سهام خود منتقل کردند.
عطش خریداران در روز شنبه
رشد ۱۶/ ۲درصدی شاخص کل بورس تهران در معاملات روز شنبه ۹ فروردین ماه با رکوردی مناسب از سوی سهامداران خرد دنبال شد بهطوریکه عطش خریداران در این روز سبب شد تا ۸۸۷ میلیارد تومان نقدینگی در مسیر پرتفوی معاملهگران حقوقی به حقیقی جابهجا شود. در این روز سهام بینالمللی توسعه ساختمان بیشترین خرید از سوی سهامداران خرد را تجربه کرد که در نهایت این تقاضا با خالص فروش ۵۴میلیارد تومانی حقوقیهای «ثاخت» دنبال شد. در این راستا دو سهامدار حقوقی این شرکت، یعنی سرمایهگذاری زرینپرشیا و صنعتی و بازرگانی غدیر به عرضه سهم پرداختند بهطوریکه هرکدام از دو حقوقی مزبور حدود یک درصد از سهام «ثاخت» را به فروش رساندند.
تداوم خریدهای پرحجم
شاخص کل بورس تهران در معاملات روز یکشنبه ۱۰ فروردین ماه بیش از ۱۳ هزار واحد دیگر صعود کرد. در این راستا روند تغییر مالکیتهای سهام در بورس ۵۲۴ میلیارد تومان به سمت بازیگران خرد رقم خورد و در این بین گروههای مواد غذایی، کانههای فلزی، انبوهسازی و بانکها بیشترین تغییرات مالکیتی را تجربه کردند. در همین راستا نماد توسعه معادن و فلزات با بیشترین خالص خرید از سوی سهامداران خرد روبهرو شد که رقمی درحدود ۸۳میلیارد تومان بود. صندوق سرمایهگذاری گنجینه زرینشهر و گروه مالی ملت دو حقوقی «ومعادن» بودند که به عرضه سهم پرداختند. در مقابل سهامداران عمده بیشترین خرید را در نماد بانک پاسارگاد داشتند که با انتقال ۱۵میلیارد تومان نقدینگی به پرتفوی حقوقیهای «وپاسار» دنبال شد.