کرونا فرصتی برای ترمیم در سازمانها
چند وقتی است جهان درگیر ویروس کرونا است و هر روز یا خبرهای نگرانکننده میخوانیم و یا هشدارهایی را برای جلوگیری از مبتلا شدن به این ویروس میشنویم.
به یاد دارم در چند سال گذشته زمانی که تحریم خودروسازان به وقوع پیوست مدیر منابع انسانی یکی از شرکتهای خودروساز بودم و دشواریهای زیادی را در فرایندهای منابع انسانی تجربه کردیم. از تامین غذا، پرداخت حقوق، وام، ایاب و ذهاب و … که باعث نارضایتی، تجمعات و درگیریهای بین کارکنان میشد. در آن زمان اتاق فکری از خبرگان حوزه منابع انسانی تشکیل دادیم که علاوه بر دانش، تجربیات ارزشمندی در مدیریت حوزه منابع انسانی داشتند. نتیجه خارج شده از این جلسات، عجیب و بسیار ساده بود. راهکار را در ایجاد رویکرد استاد شاگردی یافتیم. رویکردی که در آن افراد با تجربه و دارای دانش تجربی در زمینه خاص، شناسایی و دورههای آموزشی طراحی گردیدند تا افراد کم تجربه آموزش داده شوند. بر این اساس از زمان، بهترین استفاده را بردیم و این اقدام ضمن بهبود فرایندها، باعث کاهش زمان بیکاری و کاهش مشکلات و حاشیهها شد.
در حال حاضر نیز با توجه به شیوع ویروس کرونا تولید در برخی شرکتها متوقف و یا کاهش یافته است. بنابراین زمان فعلی بهترین زمان برای ترمیم و اصلاح نیروی انسانی است. زمانهایی که در آینده در صورت عدم بهره برداری مناسب از آن قطعا خود را نخواهیم بخشید چون دیگر فرصتی به این خوبی نصیبمان نخواهد شد. از این بدتر اینکه دیده میشود شرکتها به دلیل کاهش تولید، نیروهای خود را تعدیل میکنند. کافی است کارفرمایان محترم هزینه جذب و آموزش نیروی انسانی جدید را با تکنیک مهندسی ارزش ، محاسبه کنند تا ببینند در آینده از بابت تعدیل نیروهای قدیمی به چه میزان متضرر خواهند شد. پس باید از راهکاری که در گذشته تجربه شده و اثرات خوبی هم داشته، استفاده کنیم. نباید این فرایند را زیاد پیچیده کرد، کافی است کارشناسان مجرب در هر واحد را شناسایی و با یک چک لیست، نیازهای آموزشی کارکنان را شناسایی و سپس افراد با تجربه که میتوانند این موارد را آموزش دهند را از داخل شرکت گلچین نمود. این فرایند چند ویژگی شاخص دارد. الف: بخش عمدهای از افراد درگیر این موضوع میشوند ب: کار تیمی تقویت میشود ج: نیازهای آموزشی و افراد با تجربه و دانشی شناسایی می شوند د: افراد تاثیر گذار در نظم سازمان شناسایی می شوند ه : حاشیهها کاهش مییابد و: بار دانشی سازمان ارتقا مییابد.
با توجه به آنچه گفته شد، میتوان برنامه زمانبندی مناسبی را طراحی نمود تا ضمن آموزش کارکنان، زمان بیکاری کاهش و رفاقت و صمیمیت کارکنان را ارتقا داد که قطعا تاثیرش را در فرایند تولید در آینده خواهد گذاشت.