مدیریت حسابرسی داخلی بهشهر چشم انداز روشنی دارد

به گزارش بیدنا، مسعود آسیایی دارای مدرک فوق لیسانس در رشته مدیریت مالی و هم اکنون سرپرست حسابرسی داخلی شرکت توسعه صنایع بهشهر است. در این شماره با او که سال ها تجربه کار در حوزه مالی و حسابرسی دارد گفت و گویی تریتیب دادیم که می خوانید :

در مورد اهداف و وظایف واحد حسابرسی داخلی به طور کلی توضیحاتی ارایه فرمایید تا خوانندگان ما با فلسفه وجودی این واحد بیشتر آشنا شوند.

نیاز سنجی هایی که در ابعاد بین المللی انجام شده بود نشان داد که استانداردهای حوزه حسابداری بین المللی و موسسات سیاست گذار، پاسخگوی نیاز مدیران ارشد در زمینه تصمیم سازی ها و اطمینان بخشی ها در دستیابی به اهداف عملیاتی از کفایت کامل برخوردار نمی باشد و همان طور که می دانید کار همکاران ما در بخشهای مالی، ثبت و اعمال حساب مبالغ، طبقه بندی حسابها و ارائه گزارشات قانونی و سایر مواردی که براساس دستورالعمل هایی است که در استانداردهای حسابداری گنجانده شده است ، اما این حوزه در فرآیند سنجی یا پایش روندهای کاری و مبحث سیستم های کنترل داخلی به جهت عدم درج در شرح وظایف آن حوزه ورود پیدا نکرده و به شناخت عمیقی از کارکردهای سازمان نائل نمی گردد. لذا متخصصان بر آن شدند تا با توجه به استاندادرها و قوانین موضوعه در راستای ارائه خدمات مشاوره ای مستقل و بی طرفانه و ارائه گزارشهای اطمینان دهی از کارکرد مناسب سیستم کنترلهای داخلی به هیات مدیره و مدیران ارشد، کمیته ای تحت عنوان کمیته حسابرسی تحت نظارت هیات مدیره شرکت ها تشکیل شود و با توجه به این موضوع که اساساً وظیفه استقرار و طراحی سیستم کنترلهای داخلی در شرکتها برعهده هیئت مدیره و اجرای آن با مدیرعامل می باشد، به جهت کنترل کارکرد منظم و پایش فرآیندهای کاری و ‌فرآیند های عملیاتی سیستم و در نهایت ارائه حصول اطمینان به مدیریت ارشد سازمان در خصوص انطباق برنامه با دستیابی به اهداف عملیاتی سازمان، نسبت به تشکیل مدیریت حسابرسی داخلی در شرکتها اقدام گردید لذا کمیته حسابرسی بعنوان کمیته ای کاملاً تخصصی به عنوان یکی از بازوهای نظارتی هیئت مدیره و مدیرعامل قلمداد می گردد. کمیته حسابرسی از طریق برنامه مصوب اجرایی خود و مدیریت حسابرسی داخلی می تواند، به عنوان مشاور مستقل و بی طرف درماموریتهای ابلاغ شده بدون در نظر گرفتن سایر مسائل کاری و غیراداری در اجرای وظایف اطمینان بخشی و در تایید یا تعدیل سیاست گذاری ها عمل کند.

می فرمایید که به طور مشخص در شرکت توسعه صنایع بهشهر این واحد چه وظایفی برعهده دارد؟

در شرکت توسعه صنایع بهشهر خوشبختانه این کمیته از سنوات خیلی قبل با توجه به الزاماتی که این نماد پذیرفته شده در سازمان بورس داشته، تشکیل گردیده و هم اینک دارای کمیته حسابرسی بسیار قوی و حرفه ای می باشد. در حال حاضر ریاست کمیته حسابرسی را آقای دکتر عباس بابا گل زاده به عهده دارند که یکی از متفکران و صاحبنظران دراین حوزه در سطح ملی بوده که در کنارسایر اعضای کمیته که دانش و سوابق بسیار خوبی دارند مشغول فعالیت می باشند. در سال های قبل کارهای خوبی اتفاق افتاده و پایه های مناسبی در این زمینه تبیین شده است. از زمانی که بنده افتخار این را داشتم تا در این حوزه خدمتگزار باشم سعی مان بر این بوده که مدیریت های حسابرسی داخلی یا کمیته حسابرسی شرکت ها تحت پوشش را به سمت عملیاتی تر شدن ، وضوح و شفافیت بیشتر در گزارش های مالی و تاثیرگذاری در تصمیمات تجاری و اقتصادی متمایل کنیم و مواردی را هم موفق شدیم هفته پیش در کمیته حسابرسی شرکت توسعه صنایع بهشهر مطرح کنیم و ضمن اخذ تصمیمات مهمی در این زمینه، مصوبات خیلی خوبی درخصوص افزایش فعالیت های واحد حسابرسی ، همسان سازی، هم افزایی و تشکیل تیم های حسابرسی ویژه یا حسابرسی های موردی در مدیریت حسابرسی داخلی شرکت توسعه صنایع بهشهر داشته باشیم که انشالله افق خیلی خوبی را رقم خواهد زد.

تعامل با شرکت های زیر مجموعه گروه، در حوزه تخصصی شما چگونه شکل می گیرد؟

اصولا در حوزه حسابرسی داخلی آئین نامه ای به عنوان تنظیم روابط کمیته حسابرسی یا مدیریت حسابرسی هلدینگ با شرکت های تابعه وجود دارد که در حال اتمام کارهای نهایی آن هستیم و انشالله آن را در کمیته حسابرسی خودمان طرح و بررسی می کنیم. اگر این آیین نامه توسط هیئت مدیره محترم تصویب شود آن را به شرکت ها ابلاغ خواهیم کرد. در این آئین نامه نحوه و چگونگی ارتباط ما با شرکت های تابعه مشخص شده ،یکی از مخاطراتی که ما در این سیستم داریم این است که هر چقدر سرعت گردش اطلاعات و جریان های اطلاعاتی در هلدینگ در بین مدیریت ها و واحدهای مختلف افزایش مطلوبی دارد، متاسفانه سیستم جریانات اطلاعاتی که یکی از سطوح قابل اهمیت در مدل معروف کوزو در سیستم حسابرسی داخلی است در سطح شرکت های تابعه کاهشی است یعنی در وصول و پردازش اطلاعات شرکت ها اندکی دچار مشکل هستیم که با جلساتی که با مدیر حسابرس داخلی شرکت های تحت پوشش برگزار کردیم توانستیم به نحوی این موضوع را مدیریت کنیم . در حال حاضر شرایط خیلی بهتر شده، اطلاعات کمیته حسابرسی شرکت ها و اطلاعات مدیران حسابرسان داخلی شرکت ها را در اختیار داریم و در حال پردازش و تحلیل آن هستیم و فکر می کنم که حاصل این کاری که انجام شده می تواند به عنوان یک الگوی مناسب، حتی برای هلدینگ ها و شرکت های خارج از این سیستم هم مبنای کار و عمل قرار بگیرد.

اساسا شما در واحد حسابرسی داخلی گروه توسعه صنایع بهشهر با چه چالش هایی روبه رو هستید؟

ببینید چالش های هلدینگ با شرکت های تابعه دو موضوع کاملا متفاوت از هم هستند. در هلدینگ خوشبختانه با توجه به این که مدیرعامل محترم جناب آقای مهندس محسنی مجد و اعضای محترم هیئت مدیره ، نگاه ویژه ای به بحث حسابرسی داخلی و کمیته حسابرسی دارند و با ساختار مناسبی که در شرکت تعریف شده چالش ها و ریسک های کاری ما به حداقل رسیده و دستیابی به اهدافی که در چشم انداز و افق سیاست گذاری هایمان طراحی کرده ایم، سهل تر است. طبق مفاد منشور حسابرسی داخلی و منشور وظایف حسابرسی داخلی در هلدینگ ها، امور مربوطه با درجه اطمینان بالایی در دست انجام است. اما در شرکت های تابعه به جهت این که بعضاً ما ناظر حسابرسی داخلی مقیم در شرکت ها نداریم، موضوع متفاوت است. واحدهای حسابرسی داخلی و کمیته حسابرسی در این شرکت ها مستقر هستند بعضی از شرکت ها الزامی برای داشتن حسابرسی داخلی ندارند مثل شرکت های سهامی خاص ، اما شرکت های بورسی حتما باید حسابرسی داخلی داشته باشند. موضوع دیگر این است که فی نفسه حسابرسی داخلی نمی بایست در حوزه وظایف اجرایی ورود پیدا کند و باید نقش مشاوره ای و کنترلی داشته باشد. لیکن در حال حاضر با توجه به مطالباتی که وجود دارد ناچار هستیم که شرکت های تحت پوشش را به صورت حسابرسی های عملیاتی تر، ویژه و موردی با مراجعات حضوری انجام دهیم .

با همه این تفاسیر و مطالبی که عنوان کردید ، چه چشم اندازی برای واحد حسابرسی متصور هستید؟

حسابرسی داخلی شرکت توسعه صنایع بهشهر و کمیته حسابرسی و تمام کارهایی که در این شرکت انجام می شود ، از درجه اعتبار بالایی برخوردار است . ما باید به سمتی حرکت کنیم که سایر شرکت ها از ما الگو بگیرند. در واقع جایگاه حسابرسی داخلی و کمیته حسابرسی داخلی شرکت را باید به جایی برسانیم که شرکت هایی که می خواهند به این موضع ورود کنند از اطلاعاتی که ما منتشر می کنیم، استفاده کنند و بتوانیم در این حوزه آن قدر سرآمد باشیم که گزارش های ما برای سایرین قابل استناد باشد.

باتوجه به این که جنابعالی سال ها در این حوزه فعالیت می کنید اساسا کار در حیطه مالی چه ویژگی هایی می طلبد و چه تاثیراتی در زندگی شخصی شما داشته است؟

کار در حوزه مالی شما را با ابتدایی ترین و پیشرفته ترین مباحثی که در این حوزه هست آشنا می کند. به نظر من تمام دوستانی که در بخش مالی فعالیت می کنند باید تصمیم سازان بازار سرمایه باشند که این می تواند در محیط اقتصادی خانواده ها هم قابل تعریف باشد. این افراد به واسطه دید و تجربیاتی که دارند می توانند در تمام مباحث اقتصادی درآمدزا چه کوتاه مدت چه بلند مدت هم برای خودشان و هم برای مجموعه اقتصادی که در آن جا فعالیت می کنند ورود پیدا کنند. شخصی که در حوزه مالی کار می کند باید در وهله اول سعه صدر بالایی داشته و در مرحله بعد تسلط کامل و جامعی بر استانداردهای حسابداری و حسابرسی داشته باشد و شخصیت تک بعدی نداشته باشد. به نظر من شخصیت های تک بعدی در مبحث حسابرسی و مالی یک مقدار دچار مشکل می شوند به این معنی که شخص باید بتواند بر حسب نیاز در موضوعات مختلف ورود پیدا کند و محدود به حوزه کاری خاصی نباشد. علاوه بر تمام این ها تخصص در زمینه مالی در زندگی شخصی فرد هم اثرگذار خواهد بود چرا که فرد با شناسایی و تجزیه تحلیل بازارها و با بررسی ورود یا عدم ورود به یکسری از زمینه های اقتصادی می تواند برای خانواده خودش هم مثمر ثمر باشد.

اگر نکته خاصی هست به عنوان سخن پایانی بفرمایید …

خدا قوت عرض می کنم به همکاران محترم در بخش روابط عمومی که پیشانی سازمان به حساب می آیند و همواره ورود و خروج اطلاعات به شرکت از این حوزه انجام می شود.
تشکر می کنم از ریاست محترم کمیته حسابرسی، اعضای محترم هیئت مدیره و مدیرعامل محترم شرکت که عنایت ویژه ای به بخش حسابرسی دارند و بنده امیدوارم دفعه بعدی که خدمت شما می رسیم بتوانیم گزارشی جامع از کارهای اجرایی و عملیاتی مثبتی که در شرکت انجام داده ایم برای درج در هفته نامه ارایه کنیم.

نوشته های مشابه

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا