ارز دولتی به جای واردات روغن به دانههای روغنی اختصاص یابد
به گزارش بیدنا به نقل از فارس، امیر حمزه توسلی، عضو هیئت مدیره انجمن صنفی صنایع روغن کشی ایران با اشاره به موضوع کمبود روغن در کشور و چالشهای پیش رو اظهار داشت: ما در وضعیت جنگ اقتصادی قرار داریم. بحث تحریمهای ظالمانه که امروز وجود دارد ما را در یک شرایط فوقالعاده قرار داده و نیازمند یک وفاق و همدلی کامل هستیم.
وی با اشاره به اصل عرضه و تقاضا در اقتصاد گفت: برای تامین روغن مورد نیاز مردم، نیازمند روغن خام هستیم که کارخانجات روغن کشی تولید آن را بر عهده دارند.
عضو هیئت مدیره انجمن صنفی صنایع روغن کشی ایران با اشاره به اینکه مهمترین مشکل شرکتهای تولیدی فعال در این حوزه شکل واردات است، ادامه داد: ظرفیت روغن کشی در کشور ۵ میلیون و ۴۰۰ هزار تن است اما بالاترین ظرفیت روغن کشی در سال ۹۷ به میزان ۳۱۰ هزار تن بوده است، که فاصله زیادی با ظرفیت دارد.
وی با اشاره به ۲ میلیون ثبت سفارش دانههای روغنی در سال ۹۹ گفت: از این میزان ثبت سفارش تنها نیمی از آن وارد کشور شده که این آمار نشان میدهد، ظرفیت واردات دانههای روغنی به عنوان ماده اولیه تولید روغن خام کاهش پیدا کرده است.
امیرحمزه توسلی گفت: این موضوع باعث افزایش تقاضا و به تبع آن رشد نسبی قیمتها شده است. البته منکر مساعدتهای وزارت صنعت، وزارت جهاد کشاورزی و بانک مرکزی نیستیم، به ویژه در روزهای اخیر جلسات زیادی برگزار شده و چالشهای پیش رو تا حد زیادی در حال برطرف شدن است.
عضو هیئت مدیره انجمن صنفی صنایع روغن کشی ایران، خواستار تخصیص ارز برای واردات دانههای روغنی به جای واردات کنجاله یا روغن شد و گفت: در این صورت علاوه بر اینکه ظرفیت اشتغالزایی افزایش مییابد، ظرفیت وابستگی واردات به محصول نهایی نیز کم میشود، ضمن اینکه امنیت غذایی در کشور ایجاد خواهد شد.
آمادگی ۲۵ کارخانه روغن کشی برای تامین روغن مورد نیاز
وی گفت: به دلیل کمبود غذای دام و طیور مجبور شدیم به جای واردات دانه های روغنی، سیاستها در جهت واردات کنجاله یا روغن هدایت شود که اگر این سیاست را تغییر دهیم و دانههای روغنی وارد کنیم ۲۵ کارخانه فعال روغن داخل میتوانند کل نیاز روغن کشور که حدود ۳٫۵ میلیون تن است را تامین کنند.
وعده تامین ارز از سوی مسئولان
امیر حمزه توسلی با تاکید بر اینکه در سال جهش تولید باید نیاز واقعی کشور را شناسایی و نسبت به رفع موانع پیش رو اقدام کنیم، گفت: در حال حاضر همدلی و هماهنگی خوبی بین صنعت روغن کشی، صنعت روغن نباتی، وزارت صنعت و وزارت جهاد کشاورزی در حال انجام است، اما برای واردات ناگزیر به تامین ارز با نرخ های بالا هستیم که با پیگیریهای وزارت امور خارجه و بانک مرکزی وعده های خوبی برای رفع این مشکل داده شده است.
آغاز کشت دانه روغنی در داخل
عضو هیئت مدیره انجمن صنفی صنایع روغن کشی ایران با اشاره به قراردادهای کارخانجات روغن کشی با کشاورزان گفت: در قالب این قرارداد دانههای روغنی در کشور تولید میشوند که این موضوع یک اتفاق خوب برای تامین کل فرایند تولید روغن در کشور و کاهش وابستگی به واردات است. این موضوع نیازمند حمایت دولت هم از سرمایه گذاران و هم از کشاورزان است تا حداقل ۳۰ درصد دانههای روغنی در کشور تولید شوند.
دلالان قیمت روغن را گران میکنند
وی درباره طرح شایعاتی در مورد افزایش قیمت روغن به دلیل رشد قیمت بطریهای روغن نباتی گفت: متاسفانه برخی دلالان و واسطه ها با احتکار، به افزایش قیمتها دامن می زنند و این به هیچ وجه خواست شرکت های تولیدکننده نیست.
عضو هیئت مدیره انجمن صنفی صنایع روغن کشی ایران با اشاره به اختلاف قیمت کنجاله عرضه شده در سامانه بازارگاه نهادههای کشاورزی با قیمت در بازار گفت: در حال حاضر کنجاله در این سامانه با قیمت ۲۷۰۰ تومان عرضه میشود، در حالی که در بازار آزاد با چندین برابر این قیمت عرضه می شود و این پول به جای حمایت از تولید در جیب دلال می رود.
وی بزرگترین مشکل پیش روی شرکتهای روغن کشی را واردات محصول نهایی عنوان و تاکید کرد: اگر ما به سمت واردات مواد اولیه حرکت کنیم می توانیم یک سامان جدی به این بازار دهیم.
عضو هیئت مدیره انجمن صنفی صنایع روغن کشی ایران افزود: اعتقاد دارم اگر دانههای روغنی به میزان مورد نیاز وارد شود، علاوه بر اینکه میتواند روغن مورد نیاز کشور را تامین کند، نیاز کنجاله و پروتئین انسانی سویای کشور هم تامین می شود. بنابراین اگر تخصیص ارز کشور در جهت واردات این مواد اولیه هدایت شود، بخش قابل توجهی از مشکلات برطرف میشود.