یادداشت مدیرعامل بهپاک به مناسبت روز جهانی غذا
۱۶ اکتبر مصادف با ۲۵ مهر روز جهانی غذا بود. درحالی این روز را پشت سر گذاشته ایم که سازمان فائو با بیش از ۶۰ سال مطالعه در سال ۲۰۱۹ اعلام نموده حدود ۷۰۰ میلیون نفر هر شب گرسنه می خوابند. و مطمئنا شیوع ویروس کرونا هم در رشد این آمار موثر بوده است.
در قرن حاضر، سوء تغذیه، در بیشتر جوامع، به ویژه کشورهای فقیر بحرانی جدی به شمار می آید. سوء تغذیه یا به عبارتی هرگونه انحراف از تغذیه طبیعی که موجب عدم دسترسی بدن به مواد اصلی و اساسی غذایی می شود یکی از دلایل مهم بیماری های جسمانی و روانی است. فقر، یکی از عمده ترین علل سوء تغذیه در جهان است.
این موضوع بهانه ای شد تا در خصوص برخی محصولات غذائی که شاید هنوز با فرهنگ استفاده درست و بهینه آن فاصله داریم این یادداشت را تهیه کنم.
در این شرایط اقتصادی و معیشتی که متاسفانه خانواده ها همواره با افزایش شدید قیمت ها مواجه هستند لازم است توجه شهروندان عزیز به مواد غذائی جایگزینی که هم سرشار از مواد مغذی هستند و هم به وفور و ارزان در دسترس قرار دارند جلب شود.
مواد غذائی مانند سویا که اگر نمی توانید یا دوست ندارید گوشت مصرف کنید گنجاندن آن در سبد خرید خانواده بسیار حائز اهمیت می باشد. ماده غذائی که مصرف آن به لحاظ فرهنگی گره خورده با درآمد اقشار آسیب پذیر و البته از آن سو طبقه بالایی که به جهت مطالعه بسیار متوجه ارزش غذائی آن هست و به دنبال رژیم درست یا اصطلاحا “سبز” به استفاده از آن روی آورده است.
در ادامه بیشتر در مورد آن توضیح داده خواهد شد. اما قبل از آن یادآوری می شود که قرار گرفتن محصولات استراتژیک اینچنینی در سبد خرید، نیاز به فرهنگ سازی دارد تا افکار عمومی با مزیت های آن آشنا شوند و مسئولین هم باید در کنار تولید کننده گان قرار بگیرند تا در جریان فراز و نشیب های این صنعت قرار گرفته و مایه دلگرمی آنها باشند و در حمایت از رشد و توسعه آنها همت گمارند.
اهمیت سویا:
کنجاله سویا بزرگترین منبع پروتئین در جهان است که توسط انسانها بهطور غیرمستقیم از طریق محصولاتی مانند گوشت مرغ، گوسفند و گاو مصرف میشود.
دانه های سویا از نظر کیفیت پروتئینی با غذاهای حیوانی برابرند. تنها مصرف یک فنجان از دانه سویا،۲/۵۷ درصد از مقدارمورد نیاز روزانه به پروتئین را با کمتر از ۳۰۰ کالری و فقط ۲/۲ گرم چربی اشباع تامین میکند. علاوه بر این پروتئین سویا مقدار کلسترول را کاهش می دهد. علاوه بر پروتئین مفید، آهنی که خوب جذب می شود نیز از سایر مواد مغذی آن بشمار می رود. مصرف همان یک فنجان از دانه سویا ۱/۴۹ درصد از نیاز روزانه به آهن و ۳۷ درصد نیاز روزانه به منیزیم و ۲/۴۱ درصد نیاز روزانه به اسید های چرب ضروری امگا ۳ را برطرف می نماید.
با توجه به اهمیت و ارزش غذائی این محصول می توان پی برد که چرا کشورهای توسعه یافته و بزرگ جهان مانند آمریکا،اوکراین، کانادا، چین و … به تولید آن در سطح انبوه روی آورده اند. خوشبختانه ایران هم در این صنعت گام های مهم و موثری برداشته و در این بین شرکت بهپاک بزرگترین تولید کننده پروتیین سویا در ایران هست.
حال اگر بخواهیم به ارزش غذائی محصولاتی که در این شرکت تولید می شود اشاره کنم به این شرح خواهد بود:
مصرف روزانه ۲۵ گرم پروتئین سویا در کاهش کلسترول نامطلوب خون موثر بوده و احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش میدهد . پروتئین سویا به دلیل دارا بودن ایزوفلاون در کاهش ابتلا به پوکی استخوان و انواع سرطانها نظیر سرطان سینه، پروستات ، روده ، معده و غیره موثر می باشد . پروتئین سویا منبعی مناسب برای جایگزینی هورمون استروژن در دوران یائسگی می باشد . میزان پروتئین موجود در سویا بیش از ۲ برابر پروتئین گوشت قرمز بوده و از نظر کیفیت با منابع حیوانی چون گوشت و تخم مرغ قابل مقایسه می باشد .
پروتئین سویا حاوی مواد معدنی همچون آهن ، فسفر ، منگنز و کلسیم می باشد . پروتئین سویا تنها پروتئین گیاهیست که حاوی تمامی اسیدهای آمینه ضروری مورد نیاز بدن می باشد . مصرف ۱۰۰ گرم پروتئین سویای سبحان ، ۳۷۲ کالری انرژی تولید می کند .به طور همزمان، این پروتئین منبع خوبی از آب و انرژی را برای بدن تامین میکند.
برخی مطالعات نشان داده اند که پروتئین سویا می تواند برای ، چاقی (گنترل وزن و تنظیم قند خون) و بارداری و موارد دیگر مفید میباشد.
پروتئین سویا منبع خوبی برای ویتامین D است. همچنین برای زنانی که دسترسی به نور خورشید برای تولید طبیعی ویتامین D در بدن خود ندارند، شیر سویا می تواند به عنوان یک مکمل غذایی خوب عمل میکند.
البته ناگفته نماند هر چیز مفیدی از حد تعادل که بیشتر مصرف بشه ممکنه مضراتی هر چند ناچیز به دنبال داشته باشد.
ما در شرکت صنعتی بهپاک در کنار پروتیین سویا محصولات مختلفی را همچون:
کنجاله سویا، کلزا و آفتابگردان،
روغن خام سویا، کلزا و آفتابگردان
بلغور سویا،
آرد سویا بدون چربی برشته شده
آرد سویا بدون چربی برشته نشده
و لستین سویا
که همگی در سلامت غذایی ایرانیان تاثیر گذار است را تولید می کنیم.
به عنوان نمونه:
محصولی مانند لسیتین در تقویت حافظه ، مبارزه با فراموشی و کاهش کلسترول نقش مهمی دارد. علاوه بر اعمالی که به آن اشاره شد نقش های مهم دیگری نیز در بدن ایفا میکند،
لسیتین بر روی پوست نیز اثر جالبی دارد. تحقیقات اخیر نشان داده است که فسفاتیدیل اینوزیتول( دو جزء از ساختمان ملکول لسیتین) به همراه ویتامین C، نقش مهمی درسوخت و ساز چربی های پوست بازی می کنند. به علاوه مطالعات انجام شده بر روی جوانانی که دارای آکنه(جوش) بوده اند نشان داده است که مصرف توأم لسیتین به همراه ویتامینE، باعث بهبود این مشکل در آن ها شده و از طرف دیگر در افرادی که تغییرات ناخن، و دست ها و پاهایی سرد داشته اند، باعث بهتر شدن جریان خون در پوست دست ها و پاها شده است.
لازم به یادآروی است که بهپاک تنها تولید کننده پروتیین سویا در کشور است که از بلغور سویا به عنوان ماده اولیه استفاده می کند که شاخص کیفیت برتر آن، برای مصارف انسانی ایست.
در پایان باید بگویم ما دراین شرکت با بکار گیری نیروهای جوان و با انگیزه و متخصص تلاش داشته ایم با محصولات خود، گامی در جهت حفظ امنیت غذایی سالم برای تمامی آحاد جامعه برداریم. تا شاهد جامعهای با شهروندانی سالم و با نشاط باشیم. و با رشد آن اشتغالزایی و صادرات را هم برای کشور ببار آوریم.